Jajka w sosie pomidorowo-paprykowym

Całkiem nowy sposób na jajka.

Danie podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki
Danie podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 jaja
  • 3 czerwone papryki pokrojone w paseczki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • cebula
  • garść zielonych oliwek pokrojonych w grube talarki
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 25 dag odsączonej czerwonej fasoli z puszki
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki kminku
  • po łyżeczce papryki zwykłej i wędzonej
  • oliwa
  • kilka kropli tabasco
  • sól i pieprz

1. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż czosnek, pokrojoną w plasterki cebulę i papryki.

2. Po pięciu minutach dodaj przecier pomidorowy, fasolę, kminek, papryki, przyprawy, tabasco i oliwki. Wszystko delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić fasoli. Smaż na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Na wierzch wbij jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smaż kilka minut, aż się zetną.

Zobacz także:

Ewa Wachowicz: Treningiem zaczynam dzieńStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas