​Jak kupić dobrego kurczaka?

Po czym rozpoczyna czy drób, który chcemy kupić, jest świeży.

Staraj się kupować kurczaki niemrożone
Staraj się kupować kurczaki niemrożone123RF/PICSEL

Kurczaka należy przycisnąć palcem. Mięso zdrowego, świeżego kurczaka jest sprężyste. Stare mięso jest wodniste i po naciśnięciu pozostaje w nim wgłębienie. Jeżeli jest ze skórą, to na starym ta skóra się roluje. Na świeżym trzyma się mięsa.

Jeśli decydujemy się na kupno mięsa tzw. brojlerów, to najlepiej wybierać te z małych hodowli. Drób karmi się zbożem i bardziej dba o warunki. Mięso jest pachnące, a rosół klarowny.

Kurczaka należy powąchać. Jeżeli jest karmiony koncentratami i faszerowany lekami, nieprzyjemnie pachnie.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?