Reklama

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Trwałość produktów żywnościowych w dużym stopniu zależy od sposobu ich przechowywania w lodówce.

Wędliny

Nie powinny być owijane w folię. To uniemożliwia cyrkulację powietrza i przyspiesza psucie się. Wędlinę przechowuj w naczyniach ceramicznych z pokrywkami, w przeznaczonych do tego naczyniach z plastiku (oznaczonych 2 HDPE i 5 PP) lub szczelnie owiniętą papierem pergaminowym. Suszona kiełbasa nie musi być przechowywana w lodówce. Nie trzeba jej opakowywać, ale musi być w suchym, ciemnym miejscu.

Sery

Przechowuj je szczelnie owinięte w papier pergaminowy. Biały ser owiń grubym woskowanym papierem, w którym jest sprzedawany - świetnie chroni przed wysychaniem. Można go dodatkowo posypać solą, wtedy na pewno nie wyschnie.

Reklama

Świeże mięso

Bardzo szybko ulega działaniu chorobotwórczych bakterii. Przechowuj je w osobnym pojemniku plastikowym (może być ten ze sklepu) lub ceramicznym, z dala od innych produktów. W lodówce, w której panuje temperatura do 4° C, mięso w jednym kawałku powinno pozostać świeże maksymalnie do 3 dni, a mięso krojone i mielone tylko 1 dzień.

Warzywa i owoce

Mogą być krótko (kilka dni) przechowywane w lodówce, ale tylko w specjalnie do tego przeznaczonej szufladzie. Położone luzem na półce, szybko wysychają.

Nie trzymaj w lodówce olejów i oliwy z oliwek. W niskiej temperaturze tracą swoje dobroczynne właściwości, a także smak. Odpowiednim dla nich miejscem będzie zamykana szafka.

Życie na gorąco 19/2014

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy