Reklama

Jak przygotować ryż z kalafiora?

Jego delikatny smak przypadł do gustu wielu narodom. Kuzyna kapusty pokochali Cypryjczycy, Włosi, Francuzi i Anglicy. Na polskim stole o tej porze roku to warzywo jest w czołówce obiadowych dań. Najczęściej ugotowany, podawany z jajkiem sadzonym. Niestety to nie jest dobre rozwiązanie, bo w ten sposób pozbywamy się cennych wartości odżywczych takich jak witaminy B i C. Mniej inwazyjnym rozwiązaniem jest przepis na ryż z kalafiora.

Kalafior to bogactwo witamin i minerałów

Jeżeli są wśród was osoby, które wraz z wiosną postanowiły zgubić oponkę, to mamy dla was ważny komunikat. Kalafior powinien być częstym gościem na waszym talerzu. Powodów jest kilka. Przede wszystkim kalorie. Wyobraźcie sobie, że 100 g tego warzywa zawiera zaledwie 30 kcal! Poza tym wymagająca w uprawie roślina jest bogactwem błonnika, witamin z grupy B i C oraz soli mineralnych. Jakich dokładnie? Oto lista.

Potas

Na co dzień dotlenia nasz mózg i odpowiada za spalanie węglowodanów. Koordynuje pracę naszych mięśni i tworzy idealny duet z nerkami.

Reklama

Wapń

Jego niedobór w wieku dojrzałym może prowadzić do groźnych powikłań. Osteoporoza dla wielu osób to wyrok. Kości tracą gęstość i stają się kruche.

Magnez

Trudno być efektywnym w pracy, kiedy cierpimy na jego niedobór. Magnez pozytywnie wpływa na pracę szarych komórek. Poza tym przyspiesza proces trawienia i chroni nas przed stanami lękowymi i depresją. Z jego pomocą nasz układ odpornościowy jest bardziej wydajny. 

Sód

W naszym organizmie ma odpowiedzialną rolę. Prawidłowe regulowanie wody w organizmie ma wpływ na prace komórek oraz organów. Niedobór sodu najszybciej odczują nerki.

Żelazo

Ten pierwiastek to synonim tarczy ochronnej. Wspomaga układ odpornościowy oraz układ nerwowy. 

Cynk

Osoby, które mają problem z przetłuszczającą się skórą, powinny zwracać uwagę na ten pierwiastek w diecie. Ten mikroelement odpowiada także za koncentrację oraz układ nerwowy. Z jego pomocą szybciej regenerują się mięśnie.

Gotowane warzywa. Grzech polskiej kuchni

Dietetycy i lekarze latami przekonywali nas do jedzenia warzyw. Tę lekcję można uznać za odrobioną. Zatem co wciąż pokutuje? Przyrządzanie. Niestety jesteśmy nauczeni gotowania warzyw, a warto podkreślić, że podane w tej formie są uboższe o wiele cennych składników. Sole mineralne lub witamina C bezpowrotnie giną w garnku z wrzątkiem.

Mało tego woda, w której gotujemy np. kalafiora, jest potem wylewana do zlewu. Szkoda, bo można byłoby ją jeszcze wykorzystać. To doskonała baza do zup lub sosów. Grzechem polskiej kuchni jest marnotrawstwo. Tymczasem może to zrobić inaczej. 

Jak wykorzystać warzywo i nie stracić cennych minerałów? Idealne jest gotowanie na parze, jedzenie surowych warzyw lub ich prażenie. Oto kilka prostych patentów.

Jak przygotować ryż z kalafiora?

Kalafior z masłem i tartą bułką to klasyk na polskich stołach. Nowością jest wykorzystanie kalafiora do zrobienia dietetycznego ryżu. Od czego należny zacząć? Umyte warzywo trzeba zetrzeć na tarce lub posiekać w drobny mak. Następnie wrzucamy całość na rozgrzaną patelnię, dokładnie mieszając. Doprawiamy. Sól himalajska, odrobina pieprzu i ziół sprawdzą się idealnie. "Kalafiorowe risotto" po kilku minutach powinno być al dente! Z czym je połączymy? To zależy od naszych upodobań kulinarnych.

Kalafior jak ze zdjęcia. Co zrobić, aby zachował biały kolor?

Zastanawiacie się, co robią kucharze, aby kalafior był śnieżnobiały? To prosty patent, który z łatwością możecie zastosować w domu. Do głębokiego naczynia nalejcie litr wody. Dolejcie do tego szklankę mleka i w tym roztworze zanurzcie kuzyna kapusty na kilka minut.

Kalafior wykorzystany do maksimum. Nic się nie zmarnuje

Liście z kalafiora najczęściej są przez nas wyrzucane. Tymczasem powinniśmy je wykorzystać do zrobienia dietetycznej przekąski. Dokładnie je umyjcie i pokrójcie w paski. Następnie zanurzcie je na pięć minut w naczyniu z posoloną wodą. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180º C i przygotujcie blachę. Rozłóżcie na niej posiekane liście i wsadźcie do piekarnika. Po piętnastu minutach wyciągniecie chrupiące liście, które mogą być popołudniową przekąską lub chrupiącą bazą np. do sałatki z kurczakiem.

Innym sposobem na wykorzystanie liści z kalafiora jest pokrojenie ich w drobne kwadraty i podsmażenie razem z ząbkami czosnku na patelni. Do tego duetu dodajemy czerwoną papryką oraz cukinię i krojoną w talarki cebulę. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy kilkanaście ziaren podprażonej wcześniej soczewicy. Czy innowacyjny przepis na leczo przypadł wam do gustu?

Zobacz także:

Mark Wahlberg przytył niemal 20 kilogramów w 6 tygodni. Jak wygląda?Ola Ciupa w seksownym body. Zdjęcia modelki podbijają sieć!

Uczestnicy trzeciej edycji "Love Island" nie są już razem!

Tinder chce walczyć z pandemią. Będą specjalne naklejki i funkcje premium dla zaszczepionych

Wiktoria Gąsiewska w klimatycznej sesji zdjęciowej

"Przyjaciele". Odcinek specjalny: "Friends. The Reunion" dostępny także w Polsce! Kiedy i gdzie oglądać?

Nowa fryzura Marceliny Zawadzkiej! 

Prosta zapiekanka z ziemniaków

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy