Jak zrobić jajecznicę idealną? Sposoby szefów kuchni
Jajecznica uznawana jest za jedno z najprostszych dań na świecie, trudno ją zepsuć i raczej nie przysparza większych problemów nawet początkującym kucharzom. Czy jednak na pewno? Znani szefowie kuchni przekonują, że część z nas psuje jajecznicę, popełniając kilka błędów!
Jajecznica, czyli prosta potrawa z usmażonych na patelni jajek nie wymaga kulinarnych umiejętności i jest uznawana za danie, które przygotować mogą z powodzeniem nawet dzieci. Mimo to najwięksi szefowie kuchni na świecie są zdania, że większość z nas nie potrafi przyrządzić jajecznicy idealnej.
Gordon Ramsay, Anne Burrell i Manu Feildela podzielili się trzema prostymi radami, które pomogą nam to zmienić.
Dopraw jajecznicę dopiero po usmażeniu
Pierwszą radą, dotyczącą przygotowania jajecznicy podzielił się z fanami sam Gordon Ramsay, znany z takich programów jak "Hell's Kitchen" i "Kuchenne koszmary" oraz "Hotel Hell". Szef kuchni przekonuje, że jajecznicę należy doprawić dopiero po usmażeniu, nigdy przed - wtedy jajka mogą stracić swoją właściwą strukturę.
Sam Ramsey zamiast soli lub pieprzu, które psują konsystencję jaj, dodaje do nich masło.
- wyjaśnił.
Usmażoną jajecznicę Gordon doprawia na koniec solą, pieprzem oraz szczypiorkiem.
Nie używaj mleka
Spora część osób dodaje do swojej jajecznicy mleko. Jak przekonuje jednak Anne Burrell, gospodyni "Worst Cooks in America" lepiej jest zastąpić je wodą.
Według Burrell już łyżka wody dodana do jajecznicy zapewnia jej lżejszą konsystencję, zapobiega gęstnieniu jajek lub ich twardnieniu.
Utrzymuj stałą temperaturę
Według australijsko-francuskiego szefa kuchni, Manu Feildela jednym z największych błędów przy robieniu jajecznicy jest zbyt wysoka temperatura, która sprawia, że jajka są zbyt gęste,
Szef kuchni zaleca, by najpierw ustawić patelnię na średnim ogniu, dodać masło, a gdy to się roztopi i zacznie bulgotać, wbić jajka. Podczas całego procesu smażenia należy utrzymywać stałą temperaturę.
A jakie są wasze patenty na jajecznicę idealną? Znaliście już wcześniej triki wielkich szefów kuchni?
Zobacz również: