Reklama

Jaki keczup wybrać

Serwujemy z nim mięso, zwłaszcza z grilla, pizzę, frytki. Dla dzieci jest nieodłącznym elementem kanapki. Badania pokazują, że co trzeci Polak jada keczup codziennie.

Jeśli więc jest to nasz ulubiony dodatek, sięgajmy po ten najlepszy. Podstawowym składnikiem keczupu są pomidory lub koncentrat pomidorowy. Powinny znajdować się w składzie na pierwszej pozycji. Warto to sprawdzić, bo niestety zdarzają się keczupy, które... nie mają ani grama pomidorów! Keczup z koncentratu nie jest gorszy, ma nawet więcej pomidorów, a mniej wody.

Zawiera też więcej likopenu - cennego przeciwutleniacza, który chroni przed różnymi chorobami. Ważna jest ilość pomidorów, z których uzyskano każde 100 g keczupu. Im jest większa, tym lepiej. Powyżej 150 g na każde 100 g produktu to już całkiem dobra proporcja.

Reklama

Do keczupu dodane są: cukier, ocet, przyprawy i sól. Bez nich keczup byłby gorzki w smaku. Cukier "wyciąga smak z pomidorów". Ale lepiej, by na etykiecie był pod koniec listy składników, bo to oznacza, że jest go niedużo. Dla małych dzieci warto wybrać keczup bez octu.

Dobry keczup nie powinien zawierać konserwantów (np. benzoesanu sodu), barwników, zagęstników i innych ulepszaczy. Im krótsza lista składników, tym lepszy keczup.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy