Reklama

Jarskie placuszki

Racuchy, naleśniki, placuszki to świetny pomysł na podwieczorek lub słodki obiad.

Racuchy jabłkowo-ziemniaczane

Skład na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 6 kwaśnych jabłek szara lub złota reneta albo antonówka, 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru, 1 pojemnik serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na chwilę odstawiamy, a potem lekko odciskamy z nadmiaru wody. Trzy umyte jabłka obieramy ze skórki i ścieramy także na tarce o małych oczkach. Łączymy ze startymi ziemniakami. Dodajemy dwa roztrzepane jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy.

Reklama

Na rozgrzany na patelni tłuszcz kładziemy porcje ciasta, lekko spłaszczamy łyżką. Racuszki smażymy na rumiano z obydwu stron, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pozostałe, nieobrane jabłka kroimy w słupki lub na kawałki, wrzucamy do rondla. Podlewamy łyżką wody, dodajemy cukier i chwilę dusimy. Placki smarujemy twarożkiem naturalnym lub waniliowym, jeśli chcemy podać je na słodko i ozdabiamy uduszonymi jabłkami.

Naleśniki bez nabiału

Osobom, które ze względów zdrowotnych nie mogą jeść jajek ani pić mleka, polecamy ten przepis na naleśniki. 

Składniki: 2 szklanki mąki, 3 szklanki mineralnej wody gazowanej, łyżka oleju, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki cukru.

Przygotowanie: Składniki miksujemy. Ciasto powinno być nieco bardziej płynne niż na zwyczajne naleśniki.  Naleśniki smażymy partiami na mocno rozgrzanej patelni teflonowej, natłuszczonej tylko raz, na początku, olejem, margaryną masłem, słoninką, itd.

Nadziewamy serem, owocami, dżemem, polewamy roślinną śmietanką, posypujemy cukrem pudrem itp. Takie naleśniki można też nadziewać farszem warzywnym, np. szpinakiem.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: racuchy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy