Kacze udka z malinami

Składniki
- 2 kacze udka ze skórą
- 25 dag świeżych malin
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 gałązki świeżej mięty
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz, chili, majeranek
Udka umyć, osuszyć, obsmażyć na oleju, dociskając, by wysmażyć z nich tłuszczu, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 90 min w temp. 200°C. Zostawić w piekarniku na 10 minut.Maliny opłukać, zalać 1/2 szklanki wody (kilka zostawić do dekoracji), rozgotować je na małym ogniu. Dodać cukier i ocet balsamiczny, podgrzewać, aż płyn zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i chili. Sos zblendować, przetrzeć przez sito. Mięso polać sosem, udekorować mięty i malinami.Zobacz także: