Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku
Kaczka po pekińskumateriały prasowe

Składniki

  • jedna cała kaczka (do 2,7 kg)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

na glazurę

  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki przyprawy pięciu smaków
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek wody

na sos:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 6 łyżek sosu hoisin
  • 6 łyżek bardzo drobnego cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 3 szczypiorki, pokrojone na długie cienkie paski, do ozdoby
  • 1 ogórek, pokrojony na długie cienkie paski, do ozdoby
  • 1 paczka placków chińskich/mandaryńskich, do podania
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?