Porcja: dla 4 osób (około 24 placki)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 40 minut
Marynowanie: przez noc
Stopień trudności: średni
Nakłuj całą kaczkę widelcem lub małym nożem. Ostrożnie opłucz kaczkę gorącą wodą. Odlej wodę, umieść kaczkę na stojaku i osusz ją ręcznikiem kuchennym. Przypraw kaczkę solą i pieprzem. Odstaw ją do czasu pieczenia.
W małej misce wymieszaj składniki glazury, następnie posmaruj całą kaczkę od zewnątrz i od środka. Odczekaj około 10 minut i posmaruj ponownie. Powtarzaj, aż zostanie tylko około 5 łyżek stołowych glazury (zostaw ją na później). Najlepiej marynować kaczkę całą noc, bez przykrywania, w lodówce.
Podgrzej piekarnik do 175 stopni C.
Wstaw kaczkę do piekarnika i piecz przez 45 minut. Następnie odwróć kaczkę i posmaruj resztą glazury, piecz przez kolejne 45 minut. Piecz, aż skórka stanie się chrupka i złociście brązowa. Upewnij się w połowie pieczenia, czy skóra nie przypieka się za bardzo. Jeśli tak się stanie, zmniejsz temperaturę i przenieś tackę niżej. Gdy kaczka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i odstaw do czasu, aż przygotujesz sos.
Aby przyrządzić sos, weź małą miskę, wymieszaj mąkę kukurydzianą z 1 łyżką wody i odstaw na bok. Następnie w patelni lub woku wymieszaj pozostałe składniki. Gdy sos zacznie się gotować, dodaj mieszankę wody i mąki. Dobrze wymieszaj. Odstaw na bok do schłodzenia.
Pokrój kilka pasków szczypiorku i ogórka.
Pokrój kaczkę na plastry. Na środku każdego placka nałóż łyżeczkę sosu, dodaj kilka plastrów kaczki i udekoruj szczypiorkiem i ogórkiem. Podawaj natychmiast.
"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network