Kaczka z jabłkami, miodem i żurawiną
Kaczka to jeden z ukochanych świątecznych przepisów Ani Starmach. Można ją również podać podczas uroczystego obiadu.
Składniki:
kaczka o wadze +/- 2kg
800 g ziemniaków
4 małe jabłka
garść suszonej żurawiny
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego tymianku
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka miodu
pieprz
Dzień przed planowanym posiłkiem natrzyj kaczkę tymiankiem, solą i drobno posiekanym czosnkiem (również wewnątrz).
Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, wymieszaj z łyżką miodu i żurawiną. Tak przygotowanym farszem napełnij wnętrze kaczki.
Kaczkę połóż na kratce nad głęboką blachą i wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni C na godzinę i 30 minut. Co kwadrans polewaj kaczkę wytapiającym sią z niej tłuszczem.
Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w ósemki, jeśli są duże. Z głębokiej blachy, która znajdowała się pod kaczką, odlej wytopiony tłuszcz. Umieść na niej ziemniaki i kaczkę. Piecz przez kolejną godzinę.
(dla 4 osób)
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"