Kaczka z sosem morelowym
Potrawę udekoruj kawałkami moreli z puszki i gałązkami szałwii. Smakuje wybornie z ryżem jaśminowym albo basmati.

Składniki na 4 porcje: 1 kaczka (ok. 2 kg) Farsz: 3 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 3 marchewki, 1 cytryna, sól, pieprz, gałązki natki pietruszki i szałwii. Sos: 1 puszka moreli, 3 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki morelowego dżemu, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, 4 łyżki brandy, imbir, kolendra.
Warzywa umyć. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka, seler pokroić w kostkę, obraną marchew - w talarki. Doprawić ziołami.
Tuszkę kaczki umyć, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć ziołami, wypełnić pokrojonymi warzywami, spiąć wykałaczkami.
Morele zmiksować z zalewą, cukrem, musztardą, dżemem, sokami, doprawić imbirem i kolendrą, zagotować, dodać brandy. 4 Kaczkę piec na ruszcie ok. 110 minut w temp. 220°C, polewając od czasu do czasu