Reklama

Kalafiorowa zapiekanka po włosku

Polejmy roztopionym masłem i udekorujmy majerankiem.

Skład na 5 porcji: główka kalafiora, 500 g ziemniaków, 2 ząbki czosnku, cebula, 400 g mięsa mielonego, mały koncentrat pomidorowy, olej, 150 ml bulionu, 75 g startego żółtego sera, łyżka suszonego majeranku, słodka papryka, sól i pieprz.

Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Mięso smażymy na oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Koncentrat rozprowadzamy w bulionie i wlewamy do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Reklama

W żaroodpornym naczyniu układamy plasterki ziemniaków, kalafior, polewamy mięsnym sosem, posypujemy startym serem i pieczemy ok. 25 minut w 200ºC.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kalafior
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy