Kalafiorowa zapiekanka po włosku
Polejmy roztopionym masłem i udekorujmy majerankiem.
Skład na 5 porcji: główka kalafiora, 500 g ziemniaków, 2 ząbki czosnku, cebula, 400 g mięsa mielonego, mały koncentrat pomidorowy, olej, 150 ml bulionu, 75 g startego żółtego sera, łyżka suszonego majeranku, słodka papryka, sól i pieprz.
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Mięso smażymy na oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Koncentrat rozprowadzamy w bulionie i wlewamy do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
W żaroodpornym naczyniu układamy plasterki ziemniaków, kalafior, polewamy mięsnym sosem, posypujemy startym serem i pieczemy ok. 25 minut w 200ºC.