Kalarepo! Nie opuszczaj nas!

Nie ma chyba drugiego tak niedocenianego w Polsce warzywa jak poczciwa kalarepa.

Kalapera ma właściwości antynowotorowe
Kalapera ma właściwości antynowotoroweSmaki Życia
Kalapera ma właściwości antynowotorowe
Kalapera ma właściwości antynowotoroweshutterstock.comSmaki Życia

Co dziwne, nasi sąsiedzi bardzo ją cenią. Lubią ją na północy, chętnie jedzą ją Szwedzi i Łotysze. Również na Litwie istnieje całe mnóstwo potraw z kalarepy.

Niestety w Polsce nie ujrzymy jej na żadnym restauracyjnym stole. Kalarepa to kolejne warzywo, które za sprawą jakichś nieznanych sił zniknęło z polskiego jadłospisu. A przecież było w nim bardzo krótko, bo w Polsce kalarepa znana jest dopiero od XIX w. Zamierzam przywołać ją do życia na nowo. Warto pamiętać o kalarepie, bo jest to warzywo magiczne.

Niezwykłe właściwości zdrowotne kalarepy nie mają sobie równych. Poza bogactwem witamin z grupy B zawiera sporo kwasu foliowego i pantotenowego a także jest niezastąpionym źródłem cholagogi, przyspieszającej wydzielanie żółci. Choć jest kapustą nie zawiera prawie wcale cholesterolu, a jej włóknista struktura znakomicie poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zawartość makroelementów również budzi respekt. W niewielkiej bulwie i pysznych liściach znajdziemy całe mnóstwo jodu i żelaza a także sporo fosforu, miedzi, manganu, wapnia, sodu i potasu.

Niedawno odkryto jej właściwości antynowotworowe i udowodniono zbawienny wpływ w profilaktyce raka sutka. Kalarepa jest lekarstwem ofiarowanym nam przez naturę, w dodatku lekarstwem zjawiskowo pysznym i przepięknym w formie. Chrońmy ją przed zapomnieniem, a jak przygotować ją smacznie? Zajrzyjcie do mojego serwisu SmakiZycia.pl.  

Magda Gessler