Kanapka na zimno: Lody w cieście
Te efektowne i przepyszne słodkości możesz zaproponować bliskim nie tylko od święta.
Składniki
na biszkopt
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 65 g zimnej margaryny
- 1 jajko
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 125 ml mleka 3,2 proc.
- 125 g twarogu sernikowego (zmielonego)
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g pistacji
- 250 g malin
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¼ szklanki cukru
Przygotowanie
Do naczynia wlej oba mleka, dodaj twaróg i cukier puder, zmiksuj na gładką masę. Dodaj posiekane pistacje, wymieszaj. Przełóż do mrozoodpornego pojemnika, włóż do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godz. mrożenia miksuj co 30 min, by nie wytworzyły się kryształki lodu.
Maliny, sok z cytryny oraz cukier zagotuj w rondelku mieszając - aż cukier się rozpuści. Przetrzyj przez sitko. Kilka łyżek musu malinowego odłóż. Pozostały wlej do lodów, wymieszaj, by otrzymać efekt marmurka. Zamroź.
Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 6 krążków. Nałóż je do foremek do muffinek (odwrócone do góry nogami) formując miseczki. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Do wystudzonych miseczek włóż lody, polej sosem malinowym.
Zobacz także: