Reklama

Kanapki inaczej

Pojawiają się w każdej kuchni. Mogą być ciepłe lub zimne, ale zawsze sycą. Kanapki dają nieograniczone możliwości, a do tego są wygodną przekąską, którą można zabrać w podróż, do pracy czy szkoły.

Składniki na 4 porcje: 12 plasterków wędzonego boczku, 10 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki musztardy, 8 liści sałaty, 25 dag sera pleśniowego camembert, 8 kromek chleba tostowego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 kromki pieczywa razowego. Do dekoracji: cienkie paski boczku i listki oregano.

Przygotowanie: Plastry boczku podsmaż na patelni i zdejmij na papierowy ręcznik. Sałatę umyj i osusz. Ser pokrój w cienkie plasterki. Chleb tostowy opiecz w tosterze. Opłucz natkę i drobno ją posiekaj. Jogurt wymieszaj z musztardą. Powstałym kremem posmaruj podpieczone kromki. Na czterech tostach układaj kolejno: sałatę, plastry sera, boczek, kromkę chleba razowego, warstwę sosu, sałatę, boczek i ser. Przykryj drugą kromką chleba tostowego. Udekoruj boczkiem i oregano. 

Reklama

Razowa z pstrągiem

Składniki na 4 porcje: 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka płynnego miodu, 1/2 pęczka koperku, 1 długi ogórek 4 liście sałaty, 15 dag wędzonego pstrąga, 8 kromek pieczywa razowego, 10 dag śmietankowego serka do kanapek, 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie: Musztardę wymieszaj z miodem. Koperek opłucz, odłóż kilka gałązek do dekoracji, resztę drobno posiekaj i dodaj do sosu. Ogórek dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki, odłóż osiem do dekoracji. Sałatę opłucz, osusz i porwij na drobne kawałki. Filety z pstrąga podziel na mniejsze kawałki (ok. 5 cm). 4 kromki chleba posmaruj serkiem, ułóż na nim sałatę, ogórki i rybę. Skrop sosem i przykryj drugą kromką. Każdą z kanapek udekoruj dwoma plasterkami ogórka i piórkami koperku.

Apetyczna tortilla

Składniki na 4 porcje: 40 dag polędwiczek wieprzowych, sól, czarny pieprz, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 czerwona papryka, 1 papryka żółta, 1 czerwona cebula, 12 dag mieszanki sałat, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, 4 tortille, 40 dag kwaśnej śmietany.

Przygotowanie: Oprósz polędwiczki solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim krótko mięso ze wszystkich stron. Przełóż polędwiczki do brytfanki i wstaw na 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Przestudzone mięso pokrój ukośnie w cienkie plastry. Umyj papryki i pokrój je w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Sałaty opłucz i osusz. Wymieszaj z papryką i cebulą. Warzywa skrop oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Tortille podgrzej na patelni, posmaruj śmietaną, nałóż warzywa i mięso, zwiń i przetnij ukośnie.

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: kanapka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy