Kanelbullar
Szwedzkie bułeczki z cynamonem. Do ciasta możesz dodać również 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu.
Składniki na ok. 25 sztuk: Na ciasto: 53 dag mąki pszennej, 250 ml letniego mleka, 9 dag cukru, 10 dag roztopionej margaryny lub masła, 2 i 1/2 dag świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli. Na nadzienie: 5 dag miękkiego masła, 3 dag cukru, 2 łyżeczki mielonego cynamonu.
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1/2 szklanki mleka, 1 łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki. Wymieszaj, by nie było grudek. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Do pozostałej przesianej mąki dodaj cukier, sól, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na 90-120 minut, aż podwoi swą objętość.
Do miękkiego masła dodaj cukier oraz cynamon, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40-50 cm. Posmaruj cynamonowym nadzieniem. Zroluj formując roladę. Ostrym nożem pokrój w plasterki o grubości 1,5-2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45-60 min, by podwoiły swą objętość. Wierzch bułeczek posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem.
Piecz 7-10 min w temperaturze 200°C.