Reklama

Kapusta z grzybami

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2-3 łyżki masło
  • 2 dag suszone grzyby
  • kilka ziarenek ziele angielskie
  • 1 sztuka cebula
  • 1 kg kiszona kapusta
  • 1 łyżka mąka pszenna
  • sól
  • 1/4 łyżeczki kminek
  • 2 sztuki liść laurowy
  • pieprz

Kapustę opłucz, mocno odciśnij, pokrój na kawałeczki. Grzyby namocz (najlepiej dzień wcześniej). Następnie gotuj w tej samej wodzie około 1 godzinę. Odcedź, wywar zachowaj, a grzyby pokrój w cienkie paseczki. Pokrojoną kapustę wraz z grzybami przełóż do dużego garnka.

Do garnka z kapustą i grzybami dolej odłożony wcześniej wywar. Postaw na ogniu. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień, przykryj i gotuj do miękkości około 1-2 godziny. W połowie czasu gotowania do kapusty dołóż przyprawy.

Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć plasterki cebuli, mieszają usmaż na szklisto. Oprósz mąką. Zasmaż nie rumieniąc. Dodaj do kapusty na kilka minut przed końcem gotowania. Przypraw solą i pieprzem. Gotowe danie podawaj na gorąco.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy