Kapusta z grzybami
Kapustę opłucz, mocno odciśnij, pokrój na kawałeczki. Grzyby namocz (najlepiej dzień wcześniej). Następnie gotuj w tej samej wodzie około 1 godzinę. Odcedź, wywar zachowaj, a grzyby pokrój w cienkie paseczki. Pokrojoną kapustę wraz z grzybami przełóż do dużego garnka.
Do garnka z kapustą i grzybami dolej odłożony wcześniej wywar. Postaw na ogniu. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień, przykryj i gotuj do miękkości około 1-2 godziny. W połowie czasu gotowania do kapusty dołóż przyprawy.
Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć plasterki cebuli, mieszają usmaż na szklisto. Oprósz mąką. Zasmaż nie rumieniąc. Dodaj do kapusty na kilka minut przed końcem gotowania. Przypraw solą i pieprzem. Gotowe danie podawaj na gorąco.