Kapusta z marchwią

Składniki
- ◗ 5 kg kapusty
- ◗ 1 łyżka nasion kopru
- ◗ 1 łyżka kminku
- ◗ 150 g marchwi
- ◗ 1/2 kg jabłek (niekoniecznie)
- ◗ 5 łyżek soli
Sposób przygotowania:
◗ Kapustę poszatkuj wraz z głąbami. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Oba warzywa wymieszaj razem z przyprawami. Ewentualnie dodaj pokrojone na ćwiartki jabłka. Nakładaj do beczki, dobrze ugniatając drewnianym ubijakiem. Jeśli podczas tej czynności wydzieli się nadmiar soku, odlej go. Przykryj kawałkiem płótna, wyparzonym drewnianym denkiem i obciąż kamieniem. Postaw w ciepłym miejscu (18°C) na 1-2 dni. Potem przenieś w chłodne miejsce, np. do piwnicy.
Czas kiszenia: około 2 dni
Zobacz także: