Kapusta z marchwią

Podczas kiszenia i przechowywania kapusta cały czas musi być pokryta sokiem – inaczej pleśnieje. W razie potrzeby uzupełnij go solanką (1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, zimnej wody)
Podczas kiszenia i przechowywania kapusta cały czas musi być pokryta sokiem – inaczej pleśnieje. W razie potrzeby uzupełnij go solanką (1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, zimnej wody)123RF/PICSEL

Składniki

  • ◗ 5 kg kapusty
  • ◗ 1 łyżka nasion kopru
  • ◗ 1 łyżka kminku
  • ◗ 150 g marchwi
  • ◗ 1/2 kg jabłek (niekoniecznie)
  • ◗ 5 łyżek soli

Sposób przygotowania:

◗ Kapustę poszatkuj wraz z głąbami. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Oba warzywa wymieszaj razem z przyprawami. Ewentualnie dodaj pokrojone na ćwiartki jabłka. Nakładaj do beczki, dobrze ugniatając drewnianym ubijakiem. Jeśli podczas tej czynności wydzieli się nadmiar soku, odlej go. Przykryj kawałkiem płótna, wyparzonym drewnianym denkiem i obciąż kamieniem. Postaw w ciepłym miejscu (18°C) na 1-2 dni. Potem przenieś w chłodne miejsce, np. do piwnicy.

Czas kiszenia: około 2 dni

Zobacz także:

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl