Karczek przekładany z kapustą
Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" przedstawia przepis na karkówkę wieprzową z papryką pieczoną w jednym garnku z kapustą kiszoną.
Mięso umyć, osuszyć i naciąć (pokroić w plastry nie docinając jednak do końca). Przyprawić solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprószyć majerankiem.
Cebulę pokroić w krążki, papryki oczyścić i pokroić na kawałki. Włożyć między plastry karkówki (paprykę naprzemiennie - raz czerwoną, raz żółtą).
Umieścić w naczyniu żaroodpornym i obłożyć kapustą kiszoną. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 1 ½ godziny. Po tym czasie odkryć i zapiec pod grillem (15 minut).
Podawać z ziemniakami w mundurkach.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Karczek przekładany z kapustą krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: