Karkówka w morelowo-sezamowej glazurze z morelowo-migdałowymi kieszonkami
Przepis proponuje Jenny, gwiazda Polsat Food Network
1. Rozgrzej piekarnik do 200°.
2. Peklowane mięso umieść w garnku. Dodaj liście laurowe, pieprz ziarnisty i goździki.
3. Gotuj mięso przez 20 minut na każde 450 gram. Kiedy stanie się miękkie, zdejmij je z ognia (staraj się gotować na wolnym ogniu).
4. Pozwól mięsu wystygnąć. Zdejmij z niego skórę, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu, która sprawi, że mięso będzie później soczyste.
1. Rozgrzej oliwę w małym rondelku, dodaj imbir i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
2. Dodaj morele, brązowy cukier i gotuj mieszając kolejną minutę.
3. Dodaj sos sojowy, miód, sok, dżem, dopraw solą z pieprzem i gotuj, aż syrop stanie się płynny.
4. Odstaw z ognia i (opcjonalnie) dodaj łyżeczkę oleju sezamowego.
Wskazówka: Jeśli syrop zrobi się za gęsty, dodaj troszkę zimnej wody.
1. Wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej mięso. Porób na mięsie nacięcia w kształcie rombu i natrzyj je musztardą oraz polej połową marynaty.
2. Wsadź mięso do nagrzanego piekarnika i cały czas obserwuj. Kiedy zacznie bąblować, wyjmij z piekarnika i polej marynatą, która spłynęła na dół. Poczekaj aż znowu pojawią się bąble i polej tym co spłynęło.
3. Pozostałą marynatę wymieszaj z suszonymi owocami i polej nią jeszcze raz mięso. Piecz do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.
4. Wyjmij mięso z piekarnika i daj mu odpocząć, zanim je podasz.
Przybranie z moreli nadziewanych migdałami
1. By zrobić syrop: wlej wodę, sok, cukier i przyprawy do garnuszka, podgotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
2. Nadziej morele migdałami.
3. Zmniejsz ogień i wrzuć morele do syropu. Nie pozwól, by syrop zbytnio zgęstniał, bo morele stwardnieją.
4. Wyłóż mięso na talerz i udekoruj morelami.
Wskazówka: Jeśli nie chcesz robić tak wymyślnego przybrania, wystarczy, że przed pieczeniem posmarujesz mięso grubą warstwą musztardy, lekko posypiesz brązowym cukrem i nałożysz cienką warstwę miodu. Pamiętaj, żeby pilnować mięsa i wyjąć je z piekarnika, kiedy zacznie bąblować.
Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.
Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.
Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".
"Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"
Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network