Reklama

Reklama

Karmelowe batony z orzechami i czekoladą

Pyszne domowe słodycze.

Składniki

  • 150 g cukru trzcinowego
  • duża garść orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startego na tarce o drobnych oczkach imbiru
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • duża szczypta soli himalajskiej
  • 30 g syropu klonowego
  • duża garść orzechów laskowych
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • szczypta soli

 1. Wsyp cukier do garnka o grubym dnie. Dodaj trochę soku z cytryny (zapobiegnie powstawaniu grudek). Podpal gaz i na średnim płomieniu podgrzewaj, aż cukier zacznie się  topić. Nie mieszaj, tylko od czasu do czasu potrząsaj garnkiem.
 2. Gdy cały cukier się już stopi, dodaj masło, przyprawy i imbir. Wymieszaj. Wstaw garnek z karmelem do zimnej wody. To zatrzyma proces karmelizacji cukru.
3. Posiekaj grubo orzechy, dodaj je do karmelu i znów wymieszaj.
4. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Wylej karmel i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
 5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Przestudź, a następnie wyłóż ją łyżką na karmel. Odstaw do lodówki, żeby stężało.
 6. Pokrój batony ostrym nożem na nieduże prostokąty. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Reklama

©123RF/PICSEL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy