Karmelowe batony z orzechami i czekoladą
Pyszne domowe słodycze.

Składniki
- 150 g cukru trzcinowego
- duża garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego na tarce o drobnych oczkach imbiru
- sok z ćwiartki cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- duża szczypta soli himalajskiej
- 30 g syropu klonowego
- duża garść orzechów laskowych
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- szczypta soli
1. Wsyp cukier do garnka o grubym dnie. Dodaj trochę soku z cytryny (zapobiegnie powstawaniu grudek). Podpal gaz i na średnim płomieniu podgrzewaj, aż cukier zacznie się topić. Nie mieszaj, tylko od czasu do czasu potrząsaj garnkiem. 2. Gdy cały cukier się już stopi, dodaj masło, przyprawy i imbir. Wymieszaj. Wstaw garnek z karmelem do zimnej wody. To zatrzyma proces karmelizacji cukru. 3. Posiekaj grubo orzechy, dodaj je do karmelu i znów wymieszaj. 4. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Wylej karmel i odstaw do całkowitego wystygnięcia. 5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Przestudź, a następnie wyłóż ją łyżką na karmel. Odstaw do lodówki, żeby stężało. 6. Pokrój batony ostrym nożem na nieduże prostokąty. Przechowuj w chłodnym miejscu.