Karmelowe batony z orzechami i czekoladą
Pyszne domowe słodycze.
1. Wsyp cukier do garnka o grubym dnie. Dodaj trochę soku z cytryny (zapobiegnie powstawaniu grudek). Podpal gaz i na średnim płomieniu podgrzewaj, aż cukier zacznie się topić. Nie mieszaj, tylko od czasu do czasu potrząsaj garnkiem.
2. Gdy cały cukier się już stopi, dodaj masło, przyprawy i imbir. Wymieszaj. Wstaw garnek z karmelem do zimnej wody. To zatrzyma proces karmelizacji cukru.
3. Posiekaj grubo orzechy, dodaj je do karmelu i znów wymieszaj.
4. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Wylej karmel i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
5. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Przestudź, a następnie wyłóż ją łyżką na karmel. Odstaw do lodówki, żeby stężało.
6. Pokrój batony ostrym nożem na nieduże prostokąty. Przechowuj w chłodnym miejscu.