Karmelowy flan
Na zagraniczne podróże musimy jeszcze poczekać. Za to teraz możemy poznawać świat od kuchni- wypróbuj przepis na pyszny flan i ciesz się smakiem Hiszpanii.
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzaną patelnię wsyp 3 łyżki cukru i dolej łyżkę wody. Mieszaj, aż powstanie karmel. Uważaj, by się nie przypalił.
2. Gotowy przelej do czterech foremek i odstaw go do ostygnięcia. Do dużej miski wbij jajka. Za pomocą widelca lub rózgi roztrzep je porządnie z mlekiem i drobnym cukrem. Przelej gotową masę do odstawionych foremek z karmelem.
3. Wstaw je do dużego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą w takiej ilości, by przykrywały do ok. połowy foremki z karmelem.
4. Tak przygotowany flan wsuń do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piecz około 50 minut (do całkowitego ścięcia). Możesz to sprawdzić, nakłuwając deser widelcem. Jeśli ząbki będą czyste, znaczy, że flan jest gotowy. Wtedy przełóż go na talerz i udekoruj pokrojonymi świeżymi owocami.]
Zobacz także: