Karnawałowe oponki
Czas na słodkie szaleństwo! Polecamy prosty przepis na smakowite, puszyste oponki.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 g twarogu tłustego
- 100 g cukru
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 100 g kwaśnej śmietany
- 700 ml oleju do smażenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki spirytusu
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól i sodę przesiewamy przez sito. Twaróg, cukier, żółtka, śmietanę oraz spirytus ucieramy razem, a następnie dodajemy do przesianej wcześniej mąki. Mieszamy całość do uzyskania zwartej konsystencji. Wygniatamy na gładkie ciasto przez około 4 minuty. Na stolnicy wałkujemy placek grubości ok. 1 cm. Wycinamy szklanką kółka, a w środku za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze tak, aby powstała oponka. Przygotowane oponki smażymy na złoty kolor w oleju, rozgrzanym do 180°C przez około 1 min. z każdej strony. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!