Karpatka: Klasyczne ciasto parzone
Przełożone kremem budyniowym, a może z owocami? Które ciasto zaserwujesz do poobiedniej kawy?
Sposób przygotowania:
1. W rondelku zagotuj wodę z margaryną i szczyptą soli. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż ciasto odejdzie od ścianek naczynia i utworzy zwartą kulę. Wtedy zdejmij je z ognia. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj je, dodając po jednym jajku.
2. Ciasto podziel na dwie części. Dwie tortownice o śr. 24 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Do każdej nałóż połowę ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez ok. 35 minut. Odstaw do wystudzenia.
3. Zagotuj 0,5 litra mleka. Pozostałe mleko zmiksuj z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z żółtkami. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Powstały krem budyniowy przykryj folią (żeby nie zrobił się na nim kożuch) i wystudź. Zmiksuj Kasię, dodając po łyżce wystudzonego kremu budyniowego.
4. Blaty ciasta przełóż kremem i lekko dociśnij. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem lub udekoruj wg uznania.
Zobacz także: