Kartacze
Wyśmienity przepis na regionalne kluski ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pokrojoną szalotkę z czosnkiem, na złoty kolor. Dodajemy mielone masło oraz suszony majeranek. Po 6 minutach wrzucamy pokrojoną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Obrane ziemniaki dzielimy na pół. Jedną część gotujemy i przeciskamy przez praskę, drugą ścieramy na tarce. Ziemniaki przekładamy do jednej miski. Łączymy z mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną. Wyrabiamy ciasto, a następnie tworzymy wałek. Kroimy na mniejsze kawałki, z których formujemy placki. Packi faszerujemy mięsem mielonym i zlepiamy w kartacze. Gotujemy w osolonej wodzie, 4 minuty od wypłynięcia. Gotowe kartacze polewamy cebulką bądź masłem. Smacznego!