Kaszogery. Zdrowie na talerzu
Czym zastąpić mięso w klasycznych burgerach? Kaszą. Jak to zrobić?
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, przelej wrzątkiem. Bulion zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wsyp kaszę. Zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Pestki dyni oraz sezam upraż na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz marchewkę, mieszając smaż ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 1 min. Do miski włóż wystudzoną kaszę, dodaj pestki dyni, sezam, wystudzone warzywa z patelni, musztardę, kurkumę, siemię oraz posiekany szczypiorek. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dopraw do smaku.
Z masy uformuj burgery i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Podawaj w bułce, z warzywami.
Zobacz także: