Kaszogery. Zdrowie na talerzu

Czym zastąpić mięso w klasycznych burgerach? Kaszą. Jak to zrobić?

 Do miski włóż wystudzoną kaszę, dodaj pestki dyni, sezam, wystudzone warzywa z patelni
Do miski włóż wystudzoną kaszę, dodaj pestki dyni, sezam, wystudzone warzywa z patelni123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g kaszy ( jaką lubisz: jaglana, gryczana itp.)
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 5 bułek
  • liście sałaty
  • awokado
  • 2-3 pomidory czerwona cebula
5

Przygotowanie: 

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, przelej wrzątkiem. Bulion zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wsyp kaszę. Zmniejsz ogień, gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Pestki dyni oraz sezam upraż na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Cebulę drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz marchewkę, mieszając smaż ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze ok. 1 min. Do miski włóż wystudzoną kaszę, dodaj pestki dyni, sezam, wystudzone warzywa z patelni, musztardę, kurkumę, siemię oraz posiekany szczypiorek. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dopraw do smaku. 

Z masy uformuj burgery i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Podawaj w bułce, z warzywami.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas