Reklama

Kaszotto na pieczonych warzywach

Zamiast natką posypmy bazylią.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 czerwone cebule
  • cukinia
  • 250 g białej kaszy gryczanej
  • czerwona papryka
  • po łyżeczce kminu i chili w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 cytryny

1. Z cytryny wyciskamy sok. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i przekrawamy na pół. Obrane cebule i cukinię kroimy na grube plastry.

2. Do miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, wsypujemy po 1/2 łyżeczki kminu i chili, mieszamy. Marynatą dokładnie smarujemy warzywa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ziemniaki i pieczemy ok. 45 minut w 200ºC. Po ok. 25 minutach dokładamy plastry cebuli, cukinii i dalej pieczemy.

3. Kaszę gryczaną gotujemy w 500 ml osolonej wody, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. Umytą paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy ją w drobną kostkę. Dodajemy do kaszy razem z pozostałym chili, kminem, sokiem z cytryny, natką pietruszki, 6 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy.

Reklama

4. Upieczone warzywa przekładamy na półmisek. Na każdy plaster wykładamy porcję kaszotto i od razu podajemy.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy