Kaszotto na pieczonych warzywach
Zamiast natką posypmy bazylią.
1. Z cytryny wyciskamy sok. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą i przekrawamy na pół. Obrane cebule i cukinię kroimy na grube plastry.
2. Do miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soku z cytryny, wsypujemy po 1/2 łyżeczki kminu i chili, mieszamy. Marynatą dokładnie smarujemy warzywa. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ziemniaki i pieczemy ok. 45 minut w 200ºC. Po ok. 25 minutach dokładamy plastry cebuli, cukinii i dalej pieczemy.
3. Kaszę gryczaną gotujemy w 500 ml osolonej wody, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. Umytą paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy ją w drobną kostkę. Dodajemy do kaszy razem z pozostałym chili, kminem, sokiem z cytryny, natką pietruszki, 6 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy.
4. Upieczone warzywa przekładamy na półmisek. Na każdy plaster wykładamy porcję kaszotto i od razu podajemy.