Reklama

Kawowo-bananowy placek

Ciasto ozdób polewą czekoladową.


Składniki

  • 100 g masła
  • 375 g mąki
  • 230 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • banan


Sposób przygotowania:

Z masła, 200 g mąki i 100 g cukru przygotowujemy kruszonkę. Dzielimy na pół. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Połowę kruszonki wykładamy na blachę i lekko dociskamy, by powstał jednolity cienki spód ciasta. 

Banan obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do malaksera wlewamy olej, jogurt, wsypujemy 130 g cukru, kawę rozpuszczalną, plasterki bananów i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy 175 g mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. 

Powstałe ciasto przekładamy do blachy, wyrównujemy i pieczemy w 180ºC. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w tej samej temperaturze. 

Placek studzimy przez 10 minut w blasze, a następnie przekładamy na kratkę, żeby całkowicie wystygł. Kroimy na kwadraty.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Kawa | ciasto bananowe | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy