Sposób przygotowania:
Z masła, 200 g mąki i 100 g cukru przygotowujemy kruszonkę. Dzielimy na pół. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Połowę kruszonki wykładamy na blachę i lekko dociskamy, by powstał jednolity cienki spód ciasta.
Banan obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do malaksera wlewamy olej, jogurt, wsypujemy 130 g cukru, kawę rozpuszczalną, plasterki bananów i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy 175 g mąki i proszek do pieczenia, miksujemy.
Powstałe ciasto przekładamy do blachy, wyrównujemy i pieczemy w 180ºC. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut w tej samej temperaturze.
Placek studzimy przez 10 minut w blasze, a następnie przekładamy na kratkę, żeby całkowicie wystygł. Kroimy na kwadraty.
Zobacz także: