Keks angielski z marchewką
Bakalie w karmelu można jeść same jako przekąskę. Łatwo je przygotować: rozpuść masło na patelni, dodaj cukier i miód, wsyp bakalie. Smaż, aż cukier nabierze barwy bursztynu.
1. Owoce, sok, 3/4 brandy, masło i cukier podgrzać w rondlu, dodać orzechy uprażone na suchej patelni.
2. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą, połączyć z przestudzonymi owocami, rozkłóconymi jajkami i utartą marchewką. Wymieszać, ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3 Keks wstawić na 45 min do piekarnika nagrzanego do 150ºC, potem zmniejszyć temp. do 140ºC i piec ok. 1 godz. Ciasto wystudzić, ponakłuwać wykałaczką, nasączyć resztą brandy. Zalać bakaliami w karmelu (p. obok)