Keks angielski z marchewką
Bakalie w karmelu można jeść same jako przekąskę. Łatwo je przygotować: rozpuść masło na patelni, dodaj cukier i miód, wsyp bakalie. Smaż, aż cukier nabierze barwy bursztynu.
Składniki
na keks
- 20 dag mąki
- 1 szklanka utartej marchwi
- 17 dag masła
- 3 jajka
- 10 dag mielonych migdałów
- 10 dag posiekanych orzechów
- 20 dag cukru
- 75 dag posiekanych suszonych owoców (kandyzowana skórka pomarańczowa, morele, śliwki, daktyle, ananasy, figi, żurawina)
- sok z 1 pomarańczy
- po 1 łyżeczce kakao i proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 125 ml brandy
na wierzch
- 35-40 dag bakalii (orzechy brazylijskie, nerkowca, włoskie, laskowe, daktyle, migdały, rodzynki)
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła
1. Owoce, sok, 3/4 brandy, masło i cukier podgrzać w rondlu, dodać orzechy uprażone na suchej patelni.
2. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą, połączyć z przestudzonymi owocami, rozkłóconymi jajkami i utartą marchewką. Wymieszać, ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3 Keks wstawić na 45 min do piekarnika nagrzanego do 150ºC, potem zmniejszyć temp. do 140ºC i piec ok. 1 godz. Ciasto wystudzić, ponakłuwać wykałaczką, nasączyć resztą brandy. Zalać bakaliami w karmelu (p. obok)