Keks na białkach

Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 250 g masła
- 7 białek jaj
- 1/4 szklanki mleka
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mieszanki keksowej
- aromat rumowy
- 80 g orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych, migdałów)
na lukier
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Orzechy grubo siekam i dzielę na dwie części. Bakalie zalewam gorącą wodą, odcedzam. Masło ucieram z cukrem na gładką, puszystą masę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą maślano-jajeczną, na przemian z mlekiem i aromatem rumowym. Z osączonych bakalii odkładam łyżkę do dekoracji, a resztę, oraz połowę orzechów, oprószam łyżką mąki, mieszam i dodaję do ciasta. Białka jaj ubijam na sztywną pianę i łączę z ciastem, bardzo delikatnie mieszając. Blachę keksówkę smaruję tłuszczem i oprószam mąką. Przekładam do niej ciasto, wyrównuję. Piekę 50 minut w 180ºC. Ciasto wyjmuję z blachy i odstawiam do ostudzenia. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody, aż będzie gładki. Polewam nim ostudzone ciasto, a wierzch posypuję odłożonymi bakaliami oraz orzechami. Keks odstawiam w chłodne miejsce, by lukier stężał.Agnieszka Rybak, Pruszcz GdańskiZobacz także: