Keks żurawinowy w lukrze
Sobotnie popołudnie miło spędzić na ploteczkach z sąsiadką – oczywiście przy dobrej kawie i kawałku domowego ciasta
1. Limonki sparzyć wrzątkiem, wytrzeć. Z jednej limonki zetrzeć skórkę, drugą cienko obrać, formując ze skórki spiralki. Z obu owoców wycisnąć sok.
2. Żurawinę zalać 100 ml gazowanej lemoniady. Gotować 2 minuty. Odstawić, aż wystygnie, a owoce spęcznieją.
3. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać do niej jajka i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz skórką startą z limonki. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Wlać pozostałą lemoniadę. Dodać namoczoną żurawinę. Dobrze wymieszać ciasto mikserem.
4. Podłużną foremkę (poj. 1,75 l, dł. 27 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Do foremki nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Po 15 minutach studzenia w foremce przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5. Cukier puder utrzeć z likierem pomarańczowym oraz syropem żurawinowym na gęsty lukier. Wystudzone ciasto udekorować paseczkami lukru oraz spiralkami ze skórki limonki. Zamiast lukrować, ciasto można tylko popudrować.