Kinga Paruzel: Niebiańska owsianka z owocami

Niektóre przepisy wydają się banalnie proste, jednak czasami słowo "proste" jest trudne do osiągnięcia. W tym wypadku wystarczy mały drobiazg, aby znaleźć się w raju.

niebiańska owsianka
niebiańska owsiankaKinga Paruzelmateriały prasowe
Niebiańska owsianka
Niebiańska owsiankaKinga Paruzelmateriały prasowe

Niby zwykła owsianka, a jaka niezwykła się staje gdy z miłością podprażam ziarna na patelni. Uwielbiam ten moment, kiedy po kuchni wesoło tańczy orzechowy zapach rumianych płatków owsianych, a mleko okrywa się słodkim kożuchem.

Czas przygotowania: 5 min
Czas całkowity: 15 min
Ilość: 4 porcje

Składniki:

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane i żytnie wymieszać. Podprażyć je na rozgrzanej, teflonowej patelni na złoty kolor (nabiorą orzechowego smaku).

2. Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i dodać podprażone płatki oraz szczyptę soli i miód.

3. Gotować na małym ogniu przykryte pokrywką  około 15 min.

Możliwości:

- owsiankę można wzbogacić o przyprawy np. cynamon, kardamon, wanilię lub inne dodatki takie jak nasiona, pestki, orzechy, rodzynki

- mleko można zastąpić mlekiem roślinnym (np. kokosowym)

- płatki można podprażyć, zalać zimnym mlekiem i postawić na noc - wtedy rano owsianka będzie już gotowa, wystarczy ją tylko podgrzać.

Nie... zwykła kuchnia - książka Kingi Paruzel
Nie... zwykła kuchnia - książka Kingi Paruzelmateriały prasowe

Przepis pochodzi z książki "NIE... ZWYKŁA KUCHNIA, bo każdy jest inny" - pierwszej książki kucharskiej Kingi Paruzel.

Absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, kierunku Food Design, poznaliśmy w pierwszej polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga "Ale Babka i robi to co lubi" oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+.

Jej książka to nie tylko praktyczny poradnik z ponad setką przepisów na smaczne i zdrowe dania. To także wyjątkowy album kulinarny autorstwa Kingi, której drugą miłością, obok gotowania, jest fotografia. 10 września książka ukaże się na rynku nakładem Wydawnictwa Burda Książki.

Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas