Reklama

​Kinga Paruzel: Zupa z marchwi i pomarańczy

Ta propozycja to prawdziwy zastrzyk beta karotenu, który odpowiada za jakość naszej skóry. Marchewka i pomarańcza w wersji na słono zdecydowanie rozgrzewa dzięki dodatkom takim jak imbir i szalotka.

Ilość porcji: 4

Składniki:
750 ml bulionu warzywnego
5 marchewek
2 pomarańcze
2 szalotki
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka oleju rzepakowego
świeża pietruszka
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Na rozgrzane dno garnka wlać olej, następnie dodać marchewkę i całość smażyć około 2 minut.

3. Do garnka dodać imbir, szalotkę oraz skórkę z 1 pomarańczy. Całość mieszać 1 minutę.

Reklama

4. Wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować około 15 minut.

5. Kiedy marchewka będzie miękka, całość zblendować. Dodać sok z pomarańczy, doprawić solą, pieprzem oraz posypać natką pietruszki

Możliwości:

- zupa świetnie smakuje mocno schłodzona z kawałkami świeżej marchewki i selera naciowego

- pomarańczę można zastąpić świeżym ananasem - zupa dostanie zupełnie innego charakteru

Przepis pochodzi z książki "NIE... ZWYKŁA KUCHNIA, bo każdy jest inny" - pierwszej książki kucharskiej Kingi Paruzel.

Absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, kierunku Food Design, poznaliśmy w pierwszej polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga "Ale Babka i robi to co lubi" oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+. Jej książka to nie tylko praktyczny poradnik z ponad setką przepisów na smaczne i zdrowe dania. To także wyjątkowy album kulinarny autorstwa Kingi, której drugą miłością, obok gotowania, jest fotografia. 10 września książka ukaże się na rynku nakładem Wydawnictwa Burda Książki.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy