Reklama

Kisz brokułowy z pomidorami

Wprawdzie jej głównym składnikiem są warzywa, ale dzięki dodatkowi sera zaspokoi także solidny apetyt!

Składniki

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 brokuły
  • 5 pomidorów
  • 100 g płatków migdałowych
  • 300 g ricotty
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Ciasto francuskie rozwiń i zostaw w temperaturze pokojowej, aż rozmarznie. Brokuły podziel na różyczki. Włóż je do lekko osolonego wrzątku. Gotuj 5 minut. Osącz. Pomidory pokrój w kawałki. Ricottę wymieszaj z jajkami i śmietaną. Dołóż kaszę mannę i płatki migdałów. Dopraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową. 

2. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim dno oraz boki natłuszczonej żaroodpornej formy. Na cieście ułóż warzywa. Zalej masą serową. Piecz 35 minut w 220°C.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama