Klasyczne jagodzianki
Obłędne, klasyczne drożdżówki z jagodami- nie sposób ich nie lubić. Polecamy prosty przepis na wyśmienite jagodzianki z kruszonką.
Składniki
na ciasto
- 35 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 żółtek
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 100 g masła
na nadzienie
- 300 g jagód lub borówek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
na kruszonkę
- 80 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
1. Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę drobnego cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszaj, przykryj i zostaw na 15 minut. Jajko, białka i cukier utrzyj na puszystą masę. Masło roztop i ostudź.
2. Do przesianej mąki dodaj zaczyn z drożdży, mleko, masło oraz ubite jajka. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Przełóż do miski wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić objętość).
3. Jagody umyj, przesyp cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj, na środek nałóż porcję nadzienia i dokładnie zlep brzegi. Szybko połącz składniki na kruszonkę, po czym posyp nią wierzch każdej bułki. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: