Klasyczne jagodzianki

Obłędne, klasyczne drożdżówki z jagodami- nie sposób ich nie lubić. Polecamy prosty przepis na wyśmienite jagodzianki z kruszonką.

Jeśli po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobisz i odstawisz, aż podwoi objętość, zyska na delikatności
Jeśli po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobisz i odstawisz, aż podwoi objętość, zyska na delikatności123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100 g masła

na nadzienie

  • 300 g jagód lub borówek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

na kruszonkę

  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

1. Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę drobnego cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszaj, przykryj i zostaw na 15 minut. Jajko, białka i cukier utrzyj na puszystą masę. Masło roztop i ostudź.

2. Do przesianej mąki dodaj zaczyn z drożdży, mleko, masło oraz ubite jajka. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Przełóż do miski wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę (powinno podwoić objętość).

3. Jagody umyj, przesyp cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj, na środek nałóż porcję nadzienia i dokładnie zlep brzegi. Szybko połącz składniki na kruszonkę, po czym posyp nią wierzch każdej bułki. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:

Placek jagodowyStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas