Klasyczne jagodzianki

Jeśli po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobisz i odstawisz, aż podwoi objętość, zyska na delikatności
Jeśli po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobisz i odstawisz, aż podwoi objętość, zyska na delikatności123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 35 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100 g masła

na nadzienie

  • 300 g jagód lub borówek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

na kruszonkę

  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
Placek jagodowyStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?