Reklama

Klopsiki w zapiekance pełnej warzyw

Domowy przepis.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g groszku cukrowego
  • 400 g marchewki
  • 2 cebule
  • jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • 10 g masła
  • 15 g mąki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml mleka
  • olej
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 75 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Marchewki kroimy ukośnie w plasterki i wkładamy do gorącej wody na 5 minut. Cebule siekamy w kostkę. Strąki groszku kroimy na pół. 2. Do mięsa dodajemy jajko, musztardę, połowę cebuli, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrabiamy. Formujemy 8-10 klopsów. Każdy obtaczamy w mące i krótko smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Do naczynia, w którym smażyliśmy klopsiki, wsypujemy pozostałą cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i mleko, gotujemy 5-7 minut. W międzyczasie doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. 4. Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut, aż się zrumienią. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem układamy warzywa, klopsy i zalewamy sosem. Na wierzchu układamy plasterki sera. Zapiekamy 10-15 minut w 200ºC.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy