Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Marchewki kroimy ukośnie w plasterki i wkładamy do gorącej wody na 5 minut. Cebule siekamy w kostkę. Strąki groszku kroimy na pół. 2. Do mięsa dodajemy jajko, musztardę, połowę cebuli, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrabiamy. Formujemy 8-10 klopsów. Każdy obtaczamy w mące i krótko smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Do naczynia, w którym smażyliśmy klopsiki, wsypujemy pozostałą cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i mleko, gotujemy 5-7 minut. W międzyczasie doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. 4. Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 5 minut, aż się zrumienią. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem układamy warzywa, klopsy i zalewamy sosem. Na wierzchu układamy plasterki sera. Zapiekamy 10-15 minut w 200ºC.
Zobacz także: