Klopsy szkockie

Klopsy faszerowane jajkiem.

Klopsy można podawać na ciepło lub zimno jako przystawkę
Klopsy można podawać na ciepło lub zimno jako przystawkę123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 7 jajek
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Cztery jajka ugotuj na twardo. Gdy wystygną obierz ze skorupek.

Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jedno jajko, musztardę oraz dwie łyżki bułki tartej. Dokładnie wyrób na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Mięso podziel na cztery równe  części. Każdą część mięsa spłaszcz i uformuj z niej owalny kształt. Na środku połóż jajko i delikatnie oblep mięsem – tak, by było w całości zakryte.

Do jednego talerza wbij dwa jajka, rozmąć widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Kotleciki obtocz w jajku oraz w bułce tartej i po raz kolejny w jajku i bułce.

Smaż na głębokim, mocno rozgrzanym oleju często obracając, przez 4-5 min na złoty kolor.

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Wołowina z sosem grzybowymPolsat
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas