Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Cztery jajka ugotuj na twardo. Gdy wystygną obierz ze skorupek.
Do mięsa dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jedno jajko, musztardę oraz dwie łyżki bułki tartej. Dokładnie wyrób na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Mięso podziel na cztery równe części. Każdą część mięsa spłaszcz i uformuj z niej owalny kształt. Na środku połóż jajko i delikatnie oblep mięsem – tak, by było w całości zakryte.
Do jednego talerza wbij dwa jajka, rozmąć widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Kotleciki obtocz w jajku oraz w bułce tartej i po raz kolejny w jajku i bułce.
Smaż na głębokim, mocno rozgrzanym oleju często obracając, przez 4-5 min na złoty kolor.
Zobacz także: