Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami
Na spotkanie z przyjaciółmi.
(dla 4 osób)
Kluseczki:
250 g mielonego półtłustego lub
tłustego białego sera
100-150 g mąki
1 jajko
200 g szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka masła
sól, pieprz
Sos:
10 pomidorków koktajlowych
100 g szpinaku "baby"
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
50 g sera z niebieską pleśnią
Kluseczki:
Szpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera. Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem.
Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki. Kluseczki wrzuć na kilka minut do osolonej, wrzącej wody. Po ugotowaniu ułóż je na sitku i odsącz z nadmiaru wody.
Sos:
Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor. Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty. Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem.
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne dania na każdą okazję"