Reklama

Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami

Na spotkanie z przyjaciółmi.


(dla 4 osób)

Kluseczki:

250 g mielonego półtłustego lub
tłustego białego sera
100-150 g mąki
1 jajko
200 g szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka masła
sól, pieprz

Sos:

10 pomidorków koktajlowych
100 g szpinaku "baby"
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
50 g sera z niebieską pleśnią

Kluseczki:

Szpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera. Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem.
Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne. Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki. Kluseczki wrzuć na kilka minut do osolonej, wrzącej wody. Po ugotowaniu ułóż je na sitku i odsącz z nadmiaru wody.

Reklama

Sos:

Na głębokiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek, a po chwili kluseczki - smaż je na złoty kolor. Wtedy dodaj pokrojone pomidorki i liście szpinaku, smaż wszystko przez 2 minuty. Tuż przed podaniem posyp kluseczki pokruszonym serem.

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne dania na każdą okazję"

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy