Kluski drożdżowe
Aktualizacja
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 20 g świeżych drożdży
- szklanka mleka
- 4 łyżki miodu
- 2–3 jaja
- 5 łyżeczek masła
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- sól
1. Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki, łyżką miodu i zostawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn łączymy z mąką, mlekiem, miodem, jajami, solimy i wyrabiamy, dodając pod koniec wino oraz roztopione masło. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i podajemy z sosami lub polane masłem.
Zobacz również: