Reklama

Kluski drożdżowe

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 2–3 jaja
  • 5 łyżeczek masła
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • sól

1. Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki, łyżką miodu i zostawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn łączymy z mąką, mlekiem, miodem, jajami, solimy i wyrabiamy, dodając pod koniec wino oraz roztopione masło. Odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i podajemy z sosami lub polane masłem.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy