Kluski ze szpinakiem i serem
Takie kluski są niedrogie i przygotujesz je z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!
Sposób przygotowania:
1. Bułki pokrój w drobną kostkę, skrop wodą. Szpinak umyj, wrzuć na osolony wrzątek, po 2 minutach odcedź, zmiksuj z jajkami. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę. Połącz z bułkami.
2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju, po czym dodaj do masy. Wsyp tartą bułkę i połowę sera. Wyrób ciasto i odstaw na 15 minut. Następnie formuj z niego kulki i gotuj je około 15 minut.
3. Posiekane orzechy upraż na rozgrzanej, suchej patelni. Dodaj miód, ocet, sok z cytryny. Całość wymieszaj. Knedle podawaj polane sosem i posypane serem.
Zobacz także: