Kluski ze szpinakiem i serem
Takie kluski są niedrogie i przygotujesz je z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!

Składniki
- 200 g czerstwych bułek
- 2 jajka
- 150 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 czubate łyżki parmezanu
- garść ulubionych kiełków i natki pietruszki
- sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
- 100 g orzechów włoskich
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka octu winnego
- pomidor, bazylia do dekoracji
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Bułki pokrój w drobną kostkę, skrop wodą. Szpinak umyj, wrzuć na osolony wrzątek, po 2 minutach odcedź, zmiksuj z jajkami. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę. Połącz z bułkami.
2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju, po czym dodaj do masy. Wsyp tartą bułkę i połowę sera. Wyrób ciasto i odstaw na 15 minut. Następnie formuj z niego kulki i gotuj je około 15 minut.
3. Posiekane orzechy upraż na rozgrzanej, suchej patelni. Dodaj miód, ocet, sok z cytryny. Całość wymieszaj. Knedle podawaj polane sosem i posypane serem.
Zobacz także: