Reklama

Reklama

Kluski ze szpinakiem i serem

Takie kluski są niedrogie i przygotujesz je z łatwo dostępnych składników. A jak urozmaicą zwykły obiad!

Składniki

  • 200 g czerstwych bułek
  • 2 jajka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 czubate łyżki parmezanu
  • garść ulubionych kiełków i natki pietruszki
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
  • 100 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka octu winnego
  • pomidor, bazylia do dekoracji
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Bułki pokrój w drobną kostkę, skrop wodą. Szpinak umyj, wrzuć na osolony wrzątek, po 2 minutach odcedź, zmiksuj z jajkami. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, rozgnieciony czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę. Połącz z bułkami. 

2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju, po czym dodaj do masy. Wsyp tartą bułkę i połowę sera. Wyrób ciasto i odstaw na 15 minut. Następnie formuj z niego kulki i gotuj je około 15 minut. 

3. Posiekane orzechy upraż na rozgrzanej, suchej patelni. Dodaj miód, ocet, sok z cytryny. Całość wymieszaj. Knedle podawaj polane sosem i posypane serem. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy