Knedle z truskawkami
Truskawki to prawdziwe zwiastuny lata. Czas wybrać się po wypełnioną po brzegi łubiankę i przygotować pyszne danie.
Przygotowanie:
Truskawki umyj, osusz i odszypułkuj. Następnie pokrój na mniejsze części i wymieszaj z 2 łyżkami zwykłego cukru.
Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do wystudzenia. Gdy będą zimne, zmiel je lub przeciśnij przez praskę. l Do ziemniaków dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.
Z masy uformuj wałek. Następnie odrywaj nieduże kawałki ciasta, spłaszcz je w dłoni, a na środek nałóż truskawkę. Całość zlep dokładnie, formując kulki.
Knedle gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Kluski podawaj posypane cukrem pudrem i startą czekoladą.
Zobacz także: