Kocham kino domowe
Co robić w jesienne wieczory? Najlepiej zaszyć się w domu z kimś bliskim, otulić miękkim kocem i obejrzeć dobry film. Nie ma jednak kina bez ulubionych przekąsek. Nic tak dobrze nie smakuje jak domowe, ciepłe minidania, które można przygotować z wyprzedzeniem.
Dodatkową zachętą niech będzie to, że wszystkie prezentowane przepisy można zrealizować w pół godziny.
Menu
Jesienna sałatka z sosem miodowym
Zupa z batatów z szałwią i piwem
Batoniki owsiane z morelami
Gorący jabłecznik z cydru z przyprawami
Pikantne chipsy z tortilli z trzema sosami
Lekkie i kolorowe danie z jesiennych warzyw, wzbogacone prażonymi pestkami dyni i sosem winno-miodowym.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: dla początkujących
Składniki: 2 nieduże marchewki starte na grubej tarce, 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski, 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni, 2 malutkie, drobno pokrojone dymki ze szczypiorem, kilka gałązek mięty
Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu jabłkowego lub białego wina, 1/2 łyżeczki miodu
1. Składniki sosu wymieszać w miseczce.
2. Marchew, paprykę, pestki dyni i dymkę połączyć na talerzu, udekorować miętą.
3. Serwować z sosem podanym osobno.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Jak smakują słodkie ziemniaki? To coś pomiędzy dynią a marchewką. Surowe bataty są dość twarde, lekko różowe. Po ugotowaniu lub upieczeniu nabierają pomarańczowej barwy.
Możemy zastąpić je drobno pokrojoną dynią. Zupę można przygotować wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem w malutkich miseczkach lub kubkach.
Liczba porcji: 2-3
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: dla początkujących
Składniki: średniej wielkości słodki ziemniak - batat - obrany i pokrojony w kostkę, średniej wielkości cebula cukrowa, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, 1/2 szklanki piwa, litr wywaru jarzynowego, 2 łyżeczki listków świeżej szałwii, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy
1. Oliwę i masło rozgrzać w garnuszku.
2. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, dosypać 1/4 łyżeczki soli. Cebulę zeszklić przez 5-7 minut.
3. Dodać czosnek i ziemniaki.
4. Po minucie wlać piwo - kiedy odparuje, dodać wywar i szałwię. Gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Zupę zmiksować i w razie potrzeby dolać więcej wywaru, by miała odpowiednią gęstość.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Błyskawiczne batony owsiane. Łatwe do przygotowania, świetne do przechowywania. A jeśli nam jakieś zostaną po kinowym wieczorze, możemy zabrać je ze sobą do pracy lub na spacer. Bardzo ważne jest to, by użyć jak najdrobniejszych płatków owsianych. Nie sprawdzą się w tym przepisie grube, górskie.
Liczba porcji: 12-15 batoników
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: dla początkujących
Składniki: 110 g masła, 120 g cukru trzcinowego, łyżka golden syrup lub syropu kukurydzianego (dostępne w sklepach ekologicznych), 220 g drobnych płatków owsianych błyskawicznych, łyżeczka imbiru w proszku, 100 g drobno pokrojonych suszonych moreli (polecam niesiarkowane)
1. Delikatnie podgrzać w garnuszku masło, cukier trzcinowy i syrop.
2. Wymieszać, aż powstanie gładka masa, następnie dodać płatki owsiane, imbir i suszone morele.
3. Dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 20 cm wysmarowanej masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C.
4. Piec 15 minut. Po wyjęciu pokroić w prostokąty.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Cydr latem chłodzi, jesienią rozgrzewa. Gorący jabłecznik w dwóch wersjach - alkoholowej lub bezalkoholowej, na samym soku jabłkowym.
Liczba porcji: 2-3
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: dla początkujących
Składniki: 0,5 l cydru lub soku jabłkowego (wersja bezalkoholowa), 2-3 łyżeczki brązowego cukru (lub do smaku), 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki całych goździków, laska cynamonu, 3-4 gwiazdki anyżu, szczypta gałki muszkatołowej
1. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, podgrzać i odstawić na pół godziny.
2. Podgrzać przed podaniem albo trzymać w termosie.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Pikantne tortille to przekąska z rodzaju tych, po które ciągle by się sięgało. Idealna alternatywa dla paczki chipsów. I znika równie szybko. Cienkie placki można posypać dowolnymi przyprawami: wędzoną papryką, arabskim za’atarem lub po prostu solą czy ziołowym pieprzem. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Przechowują się idealnie w zamkniętym szczelnie pojemniku, zachowując dzięki niemu swoją chrupkość. Trzeba jednak pamiętać o tym, by nie piec ich zbyt długo.
Liczba porcji: 2-3
Czas przygotowania: 30 min ut
Stopień trudności: dla początkujących
Składniki: opakowanie tortilli (placków pszennych lub kukurydzianych), 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka przyprawy garam masala, 1/2 łyżeczki mielonego chili, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki utłuczonego w moździerzu kminu indyjskiego, 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 3 łyżki oliwy
1. Placki pokroić na 8 równych części.
2. Przyprawy wymieszać w miseczce. Trójkąty posmarować z jednej strony oliwą i szczodrze posypać przyprawami.
3. Ułożyć je na dużej blasze do pieczenia tak, by się ze sobą nie stykały
4. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wstawić blachę i piec 8 minut. Trójkąty muszą się delikatnie zrumienić.
5. Zostawić je na blasze do całkowitego ostudzenia.
Salsa pomidorowa: 3 łyżki pulpy pomidorowej, 1/2 ząbka czosnku, łyżeczka tabasco, sól do smaku
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce.
Sos serowy: 6 łyżek mleka, 3 łyżki sera pleśniowego (np. żółtego typu lazur) - sos będzie miał taki kolor jak ser, którego użyjemy
1. Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać do niego pokruszony ser i cały czas mieszając, rozpuścić go.
2. Całość przelać do małej miseczki i zostawić do ostygnięcia.
4. Wierzch posypać pokruszonym serem.
Sos ziołowy: 3 łyżki gęstego twarożku, np. koziego, 2 łyżki ziół (bazylia, mięta, szczypior) utłuczonych w moździerzu na gładką pastę; malutka dymka, pokrojona w cieniutkie krążki
Twarożek wymieszać z pastą z ziół, dodać dymkę.
Tekst, zdjęcia i stylizacja: Eliza Mórawska
PANI 10/214
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta