Kolorowa frittata

Szukasz pomysłu na oryginalne śniadanie które doda ci energii z rana? Wypróbuj przepis na frittatę z pomidorami i szynką.

Kolorowa frittata to idealny pomysł na energetyczne śniadanie
Kolorowa frittata to idealny pomysł na energetyczne śniadanie123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 jajek
  • 2 łyżki startego żółtego sera (parmezan, Bursztyn)
  • gruby plaster szynki lub chudego boczku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 pomidory
  • ostra papryczka
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Szynkę lub boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Uważaj, aby za mocno nie zrumienić.

2. Groszek odsącz z zalewy. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.

3. Oregano drobno posiekaj, zostaw 2 gałązki do przybrania gotowej potrawy.

4. Papryczkę oczyść, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki.

5. Jajka roztrzep, dodaj do nich starty ser, pokrojoną papryczkę (jeśli wolisz łagodniejszą potrawę, dołóż mniej), posiekane oregano, groszek i uprażone pestki dyni. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

6. Wlej masę na patelnię z wędliną i smaż, aż się zetnie. Możesz przykryć patelnię pokrywką albo używając dużego talerza lub pokrywki odwrócić frittatę na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.

Zobacz także:

Puszysty omletStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas