Kolorowa frittata
Szukasz pomysłu na oryginalne śniadanie które doda ci energii z rana? Wypróbuj przepis na frittatę z pomidorami i szynką.
Sposób przygotowania:
1. Szynkę lub boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Uważaj, aby za mocno nie zrumienić.
2. Groszek odsącz z zalewy. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
3. Oregano drobno posiekaj, zostaw 2 gałązki do przybrania gotowej potrawy.
4. Papryczkę oczyść, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki.
5. Jajka roztrzep, dodaj do nich starty ser, pokrojoną papryczkę (jeśli wolisz łagodniejszą potrawę, dołóż mniej), posiekane oregano, groszek i uprażone pestki dyni. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
6. Wlej masę na patelnię z wędliną i smaż, aż się zetnie. Możesz przykryć patelnię pokrywką albo używając dużego talerza lub pokrywki odwrócić frittatę na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.
Zobacz także: