Reklama

Konfitura agrestowa

Agrest jest bogaty w luteinę, która wspomaga pracę wzroku. Konfitura agrestowa przywoła smak lata.

Składniki

  • 2 pełne garście świeżo zerwanych liści winogron jadalnych
  • 1 kg agrestu
  • 300 ml spirytusu
  • 1 kg cukru
  • 250 ml soku agrestowego

Sposób przygotowania:

Liście winogronowe opłukać, oberwać korzonki. Włożyć do szklanego naczynia, zalać szklanką spirytusu, szczelnie przykryć i zostawić na 2 godziny. Następnie liście wyjąć łyżką cedzakową, posiekać i na 2 godziny znowu wrzucić do spirytusu. Spirytus z sokiem, który puszczą liście, przecedzić i dodać do niego oczyszczony i wypłukany agrest. Wlać resztę spirytusu, całość wymieszać i zachowując ostrożność, podpalić. Mieszać, aż płomień zgaśnie. Agrest spłukać zimną wodą, przełożyć na sito, osączyć starannie. Cukier z wodą zagotować, zszumować, zrobić lekki syrop "do nitki". Ostrożnie, małymi porcjami, wkładać agrest do wrzącego syropu. Smażyć, aż owoce staną się przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zakręcać. Przedtem pokrywki przetrzeć w środku spirytusem lub wódką. Gotowe przetwory odstawić na półkę do spiżarni lub piwnicy.

Przepis pochodzi z książki: Konfitury. Sekrety, tradycja i smak. 

Reklama
Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy