Konfitura z czarnej porzeczki

Domowa konfitura świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników i ciast, a także jako smarowidło do kanapek.

Pyszna i domowa konfitura z czarnej porzeczki
Pyszna i domowa konfitura z czarnej porzeczki123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 kg czarnej porzeczki
  • 900 g cukru
  • 100 ml wody źródlanej

Sposób przygotowania:

1. Porzeczki obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka o szerokim dnie, wlewamy wodę i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce puszczą sok, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze ok. 1-1,5 godziny, często mieszając, by owoce się nie przypaliły.

2. Konfiturę odstawiamy na noc, następnego dnia doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier. Dusimy ok. 30 minut. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Zobacz także:

Konfitura z cytryn z tymiankiemStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas