Reklama

Konfitura z czarnej porzeczki

Domowa konfitura świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników i ciast, a także jako smarowidło do kanapek.

Składniki

  • 3 kg czarnej porzeczki
  • 900 g cukru
  • 100 ml wody źródlanej

Sposób przygotowania:

1. Porzeczki obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka o szerokim dnie, wlewamy wodę i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce puszczą sok, zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze ok. 1-1,5 godziny, często mieszając, by owoce się nie przypaliły. 

2. Konfiturę odstawiamy na noc, następnego dnia doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier. Dusimy ok. 30 minut. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy