Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować. Po wystygnięciu przetrzeć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać mąkę, wbić jajka, posolić i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części. Z każdej uformować wałeczki o grubości palca, pokroić na kawałki długości 4 cm.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kopytka partiami do wrzątku.
Wymieszać i poczekać, aż się zagotują i wypłyną na wierzch. Po minucie wyciągnąć je łyżką cedzakową. Przełożyć na talerz i po chwili na kolejny, żeby się nie posklejały.
Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać i polać kopytka.
Można je po wystygnięciu podsmażyć na maśle. Doskonale pasują do mięs w sosach.
Zobacz także: