Kostka cappuccino
Jako spód można wykorzystać biszkopt posmarowany dżemem wiśniowym.
Składniki
Na ciasto
- 250 mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.
Na krem
- 350 g serka mascarpone
- 350 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 3 łyżeczki żelatyny
- 80 g kawy cappuccino (w proszku)
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
Ponadto
- 500 g wydrylowanych wiśni
- 1 łyżka kakao
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 łyżka cukru pudru
- czekoladowe ziarenka kawy
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtka oraz śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na około 60 min. Formę (o wym. 25 x 33 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep schłodzonym ciastem i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
2. Czekoladę posiekaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski włóż mascarpone, dodaj proszek cappuccino, zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wlej przestudzoną żelatynę i zmiksuj tak, by nie było grudek. Przełóż do miski z serkiem, dodaj czekoladę, całość dokładnie wymieszaj.
3. Na upieczonym spodzie rozłóż wiśnie (kilka odłóż do dekoracji). Przykryj kremem i posyp kakao. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj pozostałą ubitą śmietanką, wiśniami i czekoladowymi ziarenkami kawy.