Kostka cappuccino
Jako spód można wykorzystać biszkopt posmarowany dżemem wiśniowym.
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtka oraz śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na około 60 min. Formę (o wym. 25 x 33 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep schłodzonym ciastem i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
2. Czekoladę posiekaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski włóż mascarpone, dodaj proszek cappuccino, zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wlej przestudzoną żelatynę i zmiksuj tak, by nie było grudek. Przełóż do miski z serkiem, dodaj czekoladę, całość dokładnie wymieszaj.
3. Na upieczonym spodzie rozłóż wiśnie (kilka odłóż do dekoracji). Przykryj kremem i posyp kakao. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj pozostałą ubitą śmietanką, wiśniami i czekoladowymi ziarenkami kawy.