Reklama

Kostka cappuccino

Jako spód można wykorzystać biszkopt posmarowany dżemem wiśniowym.

Składniki Na ciasto

  • 250 mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.

Składniki Na krem

  • 350 g serka mascarpone
  • 350 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 80 g kawy cappuccino (w proszku)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Składniki Ponadto

  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka kakao
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • czekoladowe ziarenka kawy

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtka oraz śmietanę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na około 60 min. Formę (o wym. 25 x 33 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep schłodzonym ciastem i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

2. Czekoladę posiekaj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski włóż mascarpone, dodaj proszek cappuccino, zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wlej przestudzoną żelatynę i zmiksuj tak, by nie było grudek. Przełóż do miski z serkiem, dodaj czekoladę, całość dokładnie wymieszaj.

Reklama

3. Na upieczonym spodzie rozłóż wiśnie (kilka odłóż do dekoracji). Przykryj kremem i posyp kakao. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj pozostałą ubitą śmietanką, wiśniami i czekoladowymi ziarenkami kawy.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy