Reklama

Kotleciki mielone przyprawione na pikantnie

Mielone na ostro.

Składniki

  • 150 g suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • 400 g ogórków sałatkowych
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki jasnego octu winnego
  • pieprz
  • cukier
  • 8 łyżek oleju
  • 1 biała cebula
  • 2 małe papryczki chili
  • 600 g mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczka musztardy
  • 200 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • ok. 12 gałązek bazylii

Przygotowanie:

Suszone pomidory odsącz. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Gotuj je w lekko posolonej wodzie przez 20 minut. Ogórki umyj, pokrój w cienkie plasterki. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Ocet winny utrzyj z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dolej 4 łyżki oliwy. Plasterki ogórka wymieszaj z cebulą i przygotowaną zalewą. Warzywa na sałatkę marynuj około 30 minut.

Białą cebulę obierz, posiekaj. Strączki chili oczyść z pestek i potnij na drobne kawałki. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj białą cebulę, chili oraz jajko, tartą bułkę i musztardę. Masę przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Uformuj z niej 20 małych kotlecików.

Reklama

Lekko spłaszcz je dłonią. Smaż je przez 8 minut na pozostałym oleju, od czasu do czasu obracając. Ziemniaki odcedź. Dolej do nich mleko i utrzyj na gładkie purée. Przypraw je solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odłóż trochę bazylii do dekoracji, resztę posiekaj. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki. Purée wymieszaj z suszonymi pomidorami i posiekaną bazylią. Zamarynowane ogórki i cebulę przypraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Kotleciki podawaj z purée i sałatką z ogórków. Udekoruj odłożoną bazylią.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy