Reklama

Kotleciki rybne

Bogate źródło kwasów omega-3.

Składniki

  • 1 kg sprawionych ryb słodkowodnych (leszcz, okoń, lin)
  • 20 dag surowego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 1-2 szklanki mleka
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 15 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Z umytych ryb wytnij filety, tzn. odkrój od kręgosłupa i ości mięso ryby tak, aby otrzymać samo czyste mięso. Usuń też widoczne, duże ości. Suchą bułkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę drobno posiekaj. Jajko na twardo pokrój w drobną kostkę. Filety oraz boczek zmiel w maszynce do mięsa (małe sitko).

Do miski włóż zmielone ryby z boczkiem, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, jajko na twardo, posiekaną natkę oraz jajka. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Kotleciki ułóż na papierowych ręcznikach, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Reklama

Przygotuj sos: do jogurtu dodaj majonez, musztardę oraz szczypiorek, wymieszaj. Podawaj z kotlecikami.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy