Przygotowanie:
Z umytych ryb wytnij filety, tzn. odkrój od kręgosłupa i ości mięso ryby tak, aby otrzymać samo czyste mięso. Usuń też widoczne, duże ości. Suchą bułkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę drobno posiekaj. Jajko na twardo pokrój w drobną kostkę. Filety oraz boczek zmiel w maszynce do mięsa (małe sitko).
Do miski włóż zmielone ryby z boczkiem, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, jajko na twardo, posiekaną natkę oraz jajka. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Kotleciki ułóż na papierowych ręcznikach, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przygotuj sos: do jogurtu dodaj majonez, musztardę oraz szczypiorek, wymieszaj. Podawaj z kotlecikami.
Zobacz także: