Reklama

Kotleciki rybne

Tanie danie.

Składniki

  • 1 kg filetów z ryby, np. mintaja lub morszczuka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • po 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • olej, np. rzepakowy lub słonecznikowy
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • 300 g korniszonów
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 1. Wyszorowane ziemniaki umyj, przekrój na pół. Oprósz solą, dodaj 3 łyżki oleju, wymieszaj. Przełóż na blaszkę. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 200°C. Sok z cytryny wymieszaj z 6 łyżkami oleju. Dopraw solą oraz pieprzem. Umyte jabłka oraz korniszony pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę. Polej dressingiem.

2. Rybę umyj, usuń ewentualne ości. Drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Suchą bułkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Do miski włóż zmielone ryby, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, koperek oraz 2 jajka. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj kotleciki. Obtocz je w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Podawaj z ziemniakami i surówką.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy