1. Wyszorowane ziemniaki umyj, przekrój na pół. Oprósz solą, dodaj 3 łyżki oleju, wymieszaj. Przełóż na blaszkę. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 200°C. Sok z cytryny wymieszaj z 6 łyżkami oleju. Dopraw solą oraz pieprzem. Umyte jabłka oraz korniszony pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę. Polej dressingiem.
2. Rybę umyj, usuń ewentualne ości. Drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Suchą bułkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Do miski włóż zmielone ryby, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, koperek oraz 2 jajka. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi z masy uformuj kotleciki. Obtocz je w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Podawaj z ziemniakami i surówką.